Tomášek: EU řešila, zda smíme skloňovat slovo euro. Nejprve s tím byl problém

Michal Tomášek

NOVÉ CESTY K EVROPĚ MICHALA TOMÁŠKA | Proděkan pražské právnické fakulty a vedoucí její katedry evropského práva profesor Michal Tomášek v dvanáctém díle seriálu INFO.CZ nazvaném Nové cesty k Evropě glosuje počátky českého bankovnictví a přípravy jednotné evropské měny: „Euro by se mělo skloňovat ve středním rodě podle vzoru město. Tento názor s podporou Ústavu pro jazyk český Akademie věd nakonec převážil. Ovšem nespokojenost nastala v Evropské centrální bance ve Frankfurtu, která ohýbání slova euro v jiných jazycích nerada viděla.“

Každý z nás někdy zažil neobvyklý Silvestr. Pro mě byl jedním z takových poslední den roku 1998. Seděli jsme v dealing roomu Komerční banky a čekali na vyhlášení pevných přepočítacích koeficientů mezi eurem a starými měnami eurozóny.

Naštěstí ani v Bruselu ani ve Frankfurtu si nechtěli kazit Silvestra, a tak byly koeficienty zveřejněny nařízením ES asi v 18 hodin. Mohl jsem se tedy odebrat k patřičným oslavám, ale ne nadlouho, protože hned na Nový rok ráno mě čekalo vystoupení na rozhlasové stanici Radiožurnál, jak jinak než o euru.

Spory o audit: Evropská komise nemůže vykládat české právo, říká profesor Tomášek

sinfin.digital