Totalita se může vrátit, zvěrstva si musíme připomínat, říkají autoři Advokátů proti totalitě

Jan Januš

Desátým dílem o víkendu skončil velký seriál Advokáti proti totalitě, který INFO.CZ připravilo jako mediální partner stejnojmenného projektu České advokátní komory. U příležitosti dnešního Mezinárodního dne lidských práv se za tímto počinem ohlížíme s autory knihy Advokáti proti totalitě Petrem Tomanem a Ondřejem Šebestou. „Nezapomeňte, jak snadno a především rychle se z demokracie stává totalita. Nezapomeňte na zločiny, kterých se totalita dopustila na vlastních občanech včetně advokátů. Historie se může opakovat i dnes. Je na nás, zda se nám podaří tomu předejít, nebo budeme nuceni si tím vším, i když asi trochu jinak, projít znovu,“ říká advokát Petr Toman.

Co jste se během práce na projektu Advokáti proti totalitě, pokud to zobecníme, dozvěděli nového o advokacii a totalitních režimech?

Šebesta: Přestože se o historii našeho národa dlouhodobě zajímáme, překvapila nás brutalita a kreativita represivních složek, pokud šlo o mučení a ponižování režimu nepohodlných jedinců. Při zastrašování neváhali používat jejich děti, krutost některých vyšetřovatelů neznala mezí. To by se mělo vědět! Na druhé straně mě zaujala nikdy nepublikovaná občanská statečnost, kterou tito nebojácní lidé pokládali za samozřejmost.

Toman: Dříve mi nedocházelo, jak složitá mohla být práce obhájce v totalitním režimu. Kolik morálních dilemat, která dnes před námi nestojí, musel tehdejší obhájce řešit: zda se nechat zlomit a přidat se na stranu komunistické moci, nebo dál zachovávat základní mravní principy, prosazovat spravedlnost a muset z advokacie odejít. A ještě jedna věc: za jak krátkou a na jak dlouhou dobu se podařilo komunistům ovládnout mysl svobodných a rozumných občanů a chování advokátů vystudovaných v demokracii první republiky. To je pro mě alarmující.

Advokáti museli slibovat věrnost Hitlerovi i pracujícímu lidu, říká historik Blažek

sinfin.digital