Jak funguje konkurenční doložka v pracovních vztazích? Řeší to soudy, nejasnosti ale zůstávají

Ondřej Řitička

Lucie Štěpánová

ANALÝZA ONDŘEJE ŘITIČKY A LUCIE ŠTĚPÁNOVÉ | Podstatou konkurenční doložky je mezi smluvními stranami sjednaný závazek k omezení výkonu konkurenční činnosti jedné ze stran ve prospěch druhé ze stran. Konkurenční doložka je institutem pravidelně se vyskytujícím v pracovněprávních vztazích, dále ve vztazích korporace a bývalého člena jejího orgánu, ve smlouvách o obchodním zastoupení, a v dalších smluvních typech, přičemž každý z výše uvedených vztahů má svá specifika. Cílem tohoto článku je představit institut konkurenční doložky v pracovněprávních vztazích, a rozebrat několik souvisejících praktických problémů.

V souladu s úpravou zákoníku práce se zaměstnavatel se zaměstnancem mohou písemně dohodnout na závazku zaměstnance k zákazu konkurence po skončení zaměstnání. Jedná se o institut v praxi hojně používaný, ohledně něhož bylo Nejvyšším soudem ČR a Ústavním soudem v posledních letech vydáno několik v odborných kruzích diskutovaných judikátů.

Co je konkurenční doložka?

Jak zdůraznil Nejvyšší soud ČR v rozsudku sp. zn. 21 Cdo 3034/2011 ze dne 11. září 2012, konkurenční doložka slouží k ochraně hospodářských zájmů zaměstnavatele, a to zejména ochraně informací, poznatků a technologických postupů, které zaměstnanec získal v zaměstnání, a které by mohl prozradit konkurenčnímu podnikateli, případně by je mohl využít při svém vlastním podnikání a bývalému zaměstnavateli tak konkurovat.

Analýza: Kdy a jak smíte bývalému zaměstnanci zakázat, aby nenastoupil ke konkurenci

sinfin.digital