Ústavní soud „rozsadil“ některé své soudce. Co nenápadné personální změny ovlivní?

Jan Januš

Začátek letošního roku přinesl také několik změn u nejdůležitějších soudů v zemi, které sice zatím nevzbudily příliš pozornosti, v dlouhodobějším horizontu ale mohou výrazně ovlivnit rozhodování klíčových justičních těles v zemi. Jde o to, že u Ústavního soudu se změnilo složení jednotlivých senátů a u Nejvyššího správního soudu skončili dva výrazní soudci: Petr Průcha a Miloslav Výborný.

„Ústavní soud rozhoduje o většině návrhů ve čtyřech senátech tvořených třemi soudci. Až do konce roku 2015 bylo toto složení neměnné, ale pro roky následující přijalo plénum pravidlo, že ve dvouletých cyklech vždy dojde k pravidelné rotaci, spočívající v přesunu jednoho z členů senátu do senátu jiného,“ rekapituluje na svých webových stránkách Ústavní soud.

„Tím bylo dosaženo větší informovanosti a jednoty rozhodování napříč mezi jednotlivými senáty, podpořila se pluralita odborné interní diskuse a v neposlední řadě byl racionalizován procesní postup všech rozhodovacích těles. Čtyřleté zkušenosti s pravidelnou a předvídatelnou obměnou členů senátů jsou dnes hodnoceny uvnitř i vně Ústavního soudu kladně a ukázaly se jako krok správným směrem,“ dočteme se dále.

Pavla Zemana neodvoláme, státních zástupců ale asi budeme potřebovat méně, říká Benešová

sinfin.digital