Budou-li úředníci dál vyplácet Agrofertu dotace, riskují trestní stíhání, říká advokát Matzner

Jan Januš

Aktuální dění kolem evropských auditů, možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalšího (ne)vyplácení dotací jeho dřívějším firmám, vyvolává řadu právních otázek. Například co mají v takové chvíli dělat úředníci, kteří jsou za peníze přímo odpovědní a v posledním kroku posvěcují jejich odeslání. Rozhodnou-li proti evropským pokynům, mohou podle advokáta Jiřího Matznera riskovat i trestní stíhání.

„Každý musí aplikovat zákony v rámci své činnosti, neznalost neomlouvá. Dnes je řada indicií pro to, aby vyplácení některých dotací bylo minimálně pozastaveno. Pokud došlo k rozhodnutí, že se bude dále vyplácet, riziko roste, protože předběžný závěr, že by k vyplácení nemělo docházet, byl již i s odůvodněním zveřejněn,“ popisuje právní stav věci pro INFO.CZ Jiří Matzner.

Podle něj je rovněž otázkou, kdo by případně učinil rozhodnutí o dalším vyplácení dotací. „Jsem přesvědčen, že v této fázi neobstojí ani argument, že by mohla být nevyplacením následně způsobena škoda, i když má svou logiku,“ říká dále advokát.

Schmarcz: Babiš není neporazitelný, ale žalování v Bruselu ho nesundá

sinfin.digital