Boj o stavební zákon: Máme smrtící systém, bez radikálního řezu to nejde, říká Korbel

Jan Januš

V České republice by měl poměrně rychle vzniknout centrální stavební úřad a celý stavební proces by se měl značně urychlit. To jsou alespoň výchozí body návrhu nového stavebního zákona, který připravil odborný tým v čele s legislativcem Františkem Korbelem, partnerem advokátní kanceláře Havel & Partners. Předpis ale čelí rozsáhlé kritice, podle některých hlasů vychází příliš vstříc byznysu a developerům. Korbel je podezřívaný ze střetu zájmů a v posledních dnech se rovněž zdá, že ze základního kamene reformy, státní stavební správy, couvla i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ teď František Korbel na tyto výtky reaguje.

Z některých zpráv o návrhu nového stavebního zákona z poslední doby to vypadá, jako byste neměl za sebou tak výraznou legislativní kariéru, jakou máte. Můžeme se k ní vrátit?

Za posledních 20 let jsem vystřídal řadu pozic a většinou přišly shodou okolností. Ať již stáž na Ústavním soudu díky profesoru Ceplovi nebo práce úředníka a poté advokáta v Táboře. Díky advokacii a zastupování Strany zelených jsem se po jejím úspěchu ve volbách v roce 2006 dostal do Prahy. Stal jsem se náměstkem ministra spravedlnosti, kde jsem strávil plodných sedm let a po celou dobu jsem měl na starosti legislativu. Zejména za Jiřího Pospíšila bylo ministerstvo nesmírně činorodým úřadem, kde vznikl skvělý tým, jenž prosadil nový občanský i trestní zákoník, reformu doručování, dovolání, mediaci, ochranu obětí a desítky dalších zákonů či velkých novelizací. Ministerstvo spravedlnosti je v legislativě určitou elitou, neboť má pod sebou „polovinu právního řádu“. Působím též v Legislativní radě vlády a vedu legislativní kurz na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Januš: Hysterie kolem stavebního zákona je zbytečná. Předpisy takto vznikají standardně

sinfin.digital