Eversheds získala šéfprávníka Sazky Radka Váňu. Řeší pro ni brexit i rusky mluvící klientelu

Jan Januš

Právník Radek Váňa nedávno přestoupil ze skupiny Sazka, kde vedl právní oddělení, do české pobočky advokátní kancelář Eversheds Sutherland. Má rozvíjet transakční poradenství a vést tým zaměřený na rusky mluvící klientelu, věnuje se rovněž právním souvislostem odchodu Velké Británie z Evropské unie. „Británie může odchod z EU proměnit v úspěch, brexit musí sledovat i české firmy,“ upozorňuje Váňa v rozhovoru pro INFO.CZ.

V kanceláři vedete tým zaměřený na rusky mluvící klientelu. Jaká specifika má podle vás takovéto poradenství?

Pracoval jsem mnoho let v Kazachstánu, předtím v Gruzii. Mám k tomu regionu vztah, mluvím plynně rusky, za dobu mého působení jsem si tam vytvořil spoustu dobrých kontaktů. Klienti pocházející ze zemí bývalého Sovětského svazu často hodně sázejí na osobní vazby a jsou rádi, když najdou právníka, který rozumí jejich prostředí a mentalitě a se kterým se domluví vlastním jazykem.

Také mohu nabídnout pomoc českým a slovenským firmám, které o investicích v rusky mluvících zemích uvažují. Podnikání v těchto zemích rozhodně není pro každého a znalost prostředí je klíčová, a to nejen pokud jde o čistě právní otázky.

Dají se srovnat vaše zkušenosti právě z Kazachstánu a Gruzie s tím, jak to chodí u nás či ve Velké Británii?

Celou svoji kariéru se věnuji zejména mezinárodním transakcím, což je tak trochu svět sám pro sebe. Velké transakce se často řídí anglickým právem, případně vychází z anglických či amerických zvyklostí. Moje práce v zahraničí tak většinou spočívala v aplikování globálních standardů v lokálních  podmínkách. Díky tomu jsem mohl působit i v obtížných podmínkách Gruzie či Kazachstánu.

Ve spojování digitálních hráčů čekejme revoluci. Úřady bude zajímat, jak moc můžou vyrůst, říká Hrabovský

sinfin.digital