Otázky kolem Šámalova odchodu na Ústavní soud: Kdy to bude? A kdo ho nahradí?

Jan Januš

Senát včera souhlasil s prezidentovu nominací současného předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na nového ústavního soudce. Šámala tak čeká stěhování v rámci dvou brněnských justičních paláců, není ale zcela zřejmé, kdy to bude a kdo jej v jeho dosavadní pozici vystřídá. Rozebíráme základní otázky, které se s aktuálními justičními personáliemi pojí.

 

Od kdy bude Šámal ústavním soudcem?

Pavel Šámal se nestává ústavním soudcem okamžitě. Do funkce jej musí oficiálně jmenovat prezident Miloš Zeman. S tím nebude žádný problém, jde totiž v první řadě o jeho kandidáta, s nímž Senát souhlasil. Otázkou je, od kdy se Šámal ústavním soudcem formálně stane. „Termín bude teprve stanoven,“ uvedl pro INFO.CZ prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Lze předpokládat, že to bude od začátku určitého kalendářního měsíce. Vzhledem k tomu, že je profesor Šámal vysoce postaveným soudním funkcionářem a s jeho postavením se rovněž pojí značné množství administrativy a také reprezentačních povinností, není možné očekávat, že by tomu tak bylo již od začátku února. Jako reálný termín se tak může jevit 1. březen, podle informací INFO.CZ může ale jít o ještě pozdější datum.

Justiční trůny v pohybu: Šámalův úspěch i neúspěch vytvoří šance pro další výrazné tváře

sinfin.digital