Moje ambice musely jít stranou, Vrchní soud mohl být jinak bez předsedy, říká Jan Sváček

Jan Januš

Současný předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl a jeho místopředseda Jan Sváček proti sobě nedávno stáli ve výběrovém řízení na zmíněnou šéfovskou pozici. Našli ale společnou řeč a spolupráci si pochvalují. Oba chtějí zapracovat například na tom, aby bylo rozhodování soudu předvídatelnější. „Za situace, kdy existuje elektronická komunikace a kdy elektronicky ukládáme svá rozhodnutí, se nemáme na co vymlouvat a musíme na tom zapracovat. Je potřeba věnovat se sjednocení naší vlastní judikatury a to i ve spolupráci s krajskými soudy. Z toho pak vzejdou i rozhodnutí, která budeme zasílat Nejvyššímu soudu k publikaci do Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Jan Sváček.

Ve výběrovém řízení na post předsedy Vrchního soudu v Praze jste stál proti následnému vítězi Luboši Dörflovi. Spekulovalo se o tom, že prezident Miloš Zeman chtěl následně jmenovat spíše vás, vy jste ale veřejně tuto možnost odmítl. Jak se na tuto situaci zpětně díváte?

Byla nesmírně komplikovaná a dlouho se vlekla. V jednu chvíli jsem si uvědomil, že moje ambice a osobní zájmy musí jít stranou, protože se tu rýsovala situace - ale pouze hypoteticky, protože já jsem s nikým ze zainteresovaných osob, které o tom rozhodovaly, nemluvil – že by byl Vrchní soud v Praze od ledna bez předsedy. Nebo by se muselo vypisovat nové výběrové řízení. To by zase znamenalo půl roku odkladu.

Vrchní soud v Praze teď bude mít v justici zásadní slovo, plánuje jeho nový předseda Dörfl

sinfin.digital