Právníkem roku je i Robert Fremr, možný nový šéf Nejvyššího soudu. Kdo jsou další ocenění?

Jan Januš

Dnešní ocenění Právník roku má zajímavé aktuální souvislosti. V kategorii trestního práva totiž zvítězil místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr, o němž se v současnosti mluví jako o možném nástupci Pavla Šámala v pozici předsedy Nejvyššího soudu. Česká advokátní komora a společnost epravo.cz výroční ceny v Brně udělily například i šéfovi právního oddělení České spořitelny Petrovi Liškovi, soudcům Lubomíru Ptáčkovi a Jolaně Maršíkové či advokátce Janě Zwyrtek Hamplové. Do Právnické síně slávy pak letos vstupují advokáti a spoluautoři polistopadového zákona o advokacii a také prvního advokátního tarifu Petr Ritter a Zdeněk Šťastný, kteří působí v Olomouci.

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal získal ve středu souhlas Senátu s tím, aby se stal novým ústavním soudcem. Jedním ze dvou až tří lidí, kteří ho ho v jeho současné pozici mohou vystřídat, je Robert Fremr. Ten získal dnes večer ocenění Právník roku v kategorii Trestního práva. Logicky tak patří k nejsledovanějším vítězům.

U příležitosti svého ocenění uvedl, že za svůj vůbec největší profesní úspěch považuje postupně získaný respekt kolegů: „Věřím, že ten stál za mým profesním postupem z Obvodního soudu pro Prahu 4, přes Městský soud v Praze, Vrchní soud v Praze až k Nejvyššímu soudu, i za zvolením prvním místopředsedou Mezinárodního trestního soudu svými kolegy z různých zemí světa. A doufám, že ten byl i důvodem udělení ceny Právník roku.“

Otázky kolem Šámalova odchodu na Ústavní soud: Kdy to bude? A kdo ho nahradí?

sinfin.digital