I největší české advokátní firmy jsou oproti zahraničí moc malé. Jen dvě mají přes sto právníků

Jan Januš

Jen dvě advokátní kanceláře mají v České republice více než 100 právníků: Havel & Partners a Deloitte Legal. A i mezi nimi je obrovský rozdíl, prvně jmenovaná firma je oproti té druhé co do počtu právníků téměř dvojnásobná a pracuje pro ni skoro 200 z nich. Ostatní velké kanceláře na trhu se pak v průměru pohybují někde kolem 50 právníků. Podle řídícího partnera Havel & Partners Jaroslava Havla je ale český trh při porovnání se srovnatelnými zeměmi abnormální a všechny zdejší právní firmy jsou příliš malé. Soudě z informací, které má INFO.CZ k dispozici, ale nelze očekávat, že by se tato situace v budoucnu výrazněji změnila.

„Přední advokátní kanceláře v České republice a na Slovensku vzniklé po roce 1990 a často až po roce 2000 jsou stále neúměrně malé, měly by nadále růst a budovat komplexitu a takový obchodní přístup, aby byly adekvátními partnery pro své velké klienty,“ říká řídící partner největší české právní firmy Havel & Partners v rozhovoru pro INFO.CZ, který vyjde zítra.

„Když se podíváme na srovnatelné trhy, jsme stále ještě malí. Téměř na všech srovnatelných menších trzích v Evropě, s výjimkou regionu střední a východní Evropy, bychom nebyli jednička,“ popisuje pak vlastní firmu se skoro 200 právníky a více než 100 advokáty.

Havel & Partners přesáhli miliardu. Jako první známe výsledky největší české právní firmy

sinfin.digital