Nejvyšší soud teď řídí Roman Fiala. Stane se po Šámalově odchodu i jeho novým předsedou?

Jan Januš

Prezident Miloš Zeman jmenoval včera odpoledne novým ústavním soudcem dosavadního předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala. Ústavní soud je tak více než po roce od rezignace Jana Musila kompletní, naopak osiřel Nejvyšší soud, který je nyní bez předsedy. Jeho pravomoci tak zatím vykonává místopředseda Roman Fiala, o němž se spekuluje jako o možném nástupci Šámala ve funkci. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ale rozhodnutí dosud nepadlo.

Tento týden byl bohatý na obsazování nejvyšších funkcí ve státě. Novým předsedou Senátu je Miloš Vystrčil (ODS), veřejným ochráncem práv Stanislav Křeček a 15. ústavním soudcem s mandátem až do roku 2030 Pavel Šámal. „Jsem přesvědčen, že váš příchod do Ústavního soudu zlepší jeho dynamiku na základě vašich zkušeností a na základě vaší pracovitosti," uvedl prezident směrem k profesoru Šámalovi a narážel tak na to, že Ústavní soud rozhodoval o jeho ústavní stížnosti na takzvaný lex Babiš tři roky.

„Moc vám přeji, až dostanete v Ústavním soudu nějakou kauzu, aby vám netrvala tři roky,“ řekl prezident rovněž Šámalovi, jemuž popřál „hodně zdaru, hodně štěstí a radost z práce“.

Justiční trůny v pohybu: Šámalův úspěch i neúspěch vytvoří šance pro další výrazné tváře

sinfin.digital