Právníci na koronaviru vydělají. Už teď řeší co s uzavřeným metrem či firmou v karanténě

Jan Januš

Současná koronavirová epidemie má své jasné právní souvislosti. Lidé si ujasňují pravidla v zákoníku práce a v dalších právních předpisech, někteří se pak pozastavují nad tím, zda jsou související zákazy a opatření odpovídající. Vzhledem ke vzniklé škodě či omezení pohybu může brzy dojít rovněž k soudním sporům. Z koronaviru tak mohou, cynicky řešeno, z dlouhodobějšího pohledu těžit advokáti. Řada kanceláří už nyní odpovídá na dotazy zaměstnavatelů a téma rovněž využívá ve svém marketingu a PR. Hrozící nákaza pak má své dopady také na aktuálně probíhající soudní řízení.

„Soudní jednání zůstávají mimořádným opatřením nedotčená. Svědci se z nich ovšem omlouvají, že jsou v karanténě,“ uvedl na Twitteru v úterý například člen vedení České advokátní komory Petr Toman.

Situace se bude patrně postupně zhoršovat, o krizových poradách soudů včera psal server Česká justice. Advokáti pak intenzivněji vysvětlují související pravidla, například ta spojená právě s karanténou a zákazem pořádání větších akcí. Dvě související tiskové zprávy tak už do médií rozeslala třeba kancelář Taylor Wessing. Učinila tak, jak uvádí, v reakci „na časté dotazy klientů“.

Matzner: Za zájezdy do Itálie a Číny musí cestovky vracet peníze. Jinak prohrají u soudu

sinfin.digital