Třetina samoživitelů čelí chudobě. Dlužné výživné často vymůže až exekutor, zní z Alimenty dětem

Jan Januš

Češi v právu

V České republice se téměř třetina samoživitelů pohybuje na hranicích chudoby kvůli rodičům, kteří neplatí alimenty na své děti. Často bývá složité ex-partnera přimět k placení. Mnohdy takové případy končí u exekutora. O tom, jak funguje vymáhání dlužných alimentů, jaké kolem něj panují mýty, ale i jak ho ovlivňují a mohou ovlivnit další změny v zákonech, jsme mluvili s Michaelou Kloudovou z projektu Alimenty dětem.

Společnost Alimenty dětem funguje od roku 2015 a soustředí se na pomoc samoživitelům s vymáháním výživného. Jaká je úspěšnost řešení těchto případů a co jsou nejčastější důvody jeho neplacení?

V tuto chvíli jsme úspěšní z nějakých 70 procent našich případů. Reálně nejsme schopni pomoci asi 30 procentům klientů. My jako společnost nekomunikujeme s dlužníky napřímo.

Ale z toho, co nám samoživitelé a samoživitelky říkají, tak si myslím, že ten nejčastější důvod, proč neplatiči neplatí, je nechuť zaplatit. Možná je to proto, že si myslí, že ty peníze zůstanou u expartnera, případně jde o nedostatek kapitálu.

Právníci na koronaviru vydělají. Už teď řeší co s uzavřeným metrem či firmou v karanténě

sinfin.digital