Stát by měl podnikatelům uhradit škodu za zavřené obchody a zrušené akce, tvrdí advokátka

Vláda v sobotu oznámila uzavření většiny obchodů a nadále omezila konání veřejných akcí. Opatření proti šíření koronaviru ekonomicky zasáhnou mnohé podnikatele, kterým často ze dne na den vypadnou jejich příjmy. Podle advokátky Petry Dolejšové by však měl stát podle zákona uhradit škodu, kterou firmy kvůli vládním opatřením utrpí. ​

Vláda svým sobotním nařízením nechala kvůli koronaviru uzavřít většinu obchodů v Česku. Mají majitelé od státu nárok na finanční kompenzaci? 

U těch obchodů se obávám, že to bude komplikovanější. Podle krizového zákona se má hradit škoda, která je bezprostředně způsobená opatřením v době nouzového stavu. Ale musí se tam dokázat, že ta škoda by jinak nenastala. A u obchodů, kde primární škody budou směřovat k ušlému zisku, bude prostor argumentovat, že není jisté, že by tam lidé nakoupili, i kdyby nebylo zavřeno. Je potřeba si uvědomit, že škody budou obrovské a byla bych velmi překvapená, kdyby se stát nedohadoval o každou korunu. Je to pochopitelné. Situace je prostě složitá úplně pro všechny strany. Čeká nás v tomto složitá doba.

Český miliardář má plán, jak zastavit koronavirus a nepoškodit ekonomiku. Trval by jen 10 dní

sinfin.digital