Wagnerová: Ti, kdo zavinili nedostatek roušek a respirátorů, by měli být vedení k odpovědnosti

Jan Januš

Ti, kdo odpovídají za současný nedostatek respirátorů a roušek a související nepřipravenost České republiky na aktuální koronavirovou pandemii, by měli být v budoucnu „vedeni k odpovědnosti“, říká pro INFO.CZ emeritní místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. Aktuální opatření vlády, která mají zabránit zcela nekotrolovatelnému šíření nákazy, jako je například zákaz volného pohybu osob, se pak mohou ocitnout rovněž před Ústavním soudem. Podle Wagnerové, jinak rovněž dřívější předsedkyně Nejvyššího soudu, by Ústavní soud našel v rozhodnutí vlády „asi dosti pochybení“.

 

„Zákaz volného pohybu osob je opravdu drastické opatření, které je ovšem jistě vhodné nebo-li způsobilé k tomu, aby se omezil rozsah vzájemné nákazy mezi osobami. O úplnou eliminaci samozřejmě nejde, ta není možná bez naprosté izolace všech ve vztahu k ostatním, což je nereálné,“ uvedla pro INFO.CZ emeritní místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Problém ale podle jejích slov je, „že příslušné rozhodnutí vlády neuvádí cíl opatření“. „Pokud jde o potřebnost právě zvoleného prostředku, kterým je zákaz volného pohybu osob, zde by bylo třeba zkoumat, zda právě a jen tento prostředek je způsobilý dosáhnout zamýšleného či spíše presumovaného účelu, když výslovně uveden není,“ uvádí dále Eliška Wagnerová.

Stav nouze zpřísňuje tresty. Za procházku teď nemocnému hrozí i několikaleté vězení

sinfin.digital