Procházka: Pro podnikatele je teď praktické snížit náhradu mzdy na 60 % průměrného výdělku

Tomáš Procházka

ANALÝZA TOMÁŠE PROCHÁZKY | V České republice platí nouzový stav a do 24. března do 6:00 hodin s výjimkami také zákaz volného pohybu osob na celém území České republiky. Jak je to v případě, že budete muset v důsledku vládních opatření uzavřít provozovnu? Praktické je přijmout vnitřní předpis pro možnost snížení náhrady mzdy na 60 % průměrného výdělku a vyčkat, jak se bude situace legislativně vyvíjet. Finální rozhodnutí o tom, kolik bude náhrada mzdy, je možné odložit až do zpracování mezd za březen.

 

Situace je komplikovaná a čeká se, že se pravidla budou dále zpřesňovat dalšími opatřeními v následujících dnech. Pokud dojde k uzavření provozovny z důvodu protiepidemiologických opatření, posuzuje se vzniklá situace jako v případě nařízení karantény (tedy zaměstnavatel platí prvních 14 dní zaměstnancům „nemocenské“, od 15. dne platí zaměstnance stát).

V případě uzavření provozovny z jiných důvodů budou mít zaměstnanci zpravidla nárok na poskytnutí 100% náhrady mzdy. Zaměstnavatel může zvážit využití možností pro snížení finančního dopadu, jako je nařízení dovolené, vybrání náhradního volna nebo přeplánování směn.

Stav nouze zpřísňuje tresty. Za procházku teď nemocnému hrozí i několikaleté vězení

sinfin.digital