Vládní zákazy může Ústavní soud řešit v řádu měsíců. Jde i o volby po Kuberovi, říká ústavní právník Preuss

Jan Januš

Současná vládní opatření reagující na koronavirovou pandemii se mohou velmi rychle dostat před Ústavní soud, myslí si advokát Ondřej Preuss, který působí na katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Mohou se na něj obrátit jak někteří opoziční politici, tak i jednotlivci s některými vlastními ústavními stížnostmi. Ústavní soud by podle Preusse mohl nařídit rovněž konání zrušených doplňovacích voleb do Senátu, vyvolaných úmrtím jeho dřívějšího předsedy Jaroslava Kubery. „Je však otázkou, zda by šel do takového střetu s výkonnou mocí,“ konstatuje pro INFO.CZ Preuss, který rovněž provozuje službu Dostupný advokát.

Jak z hlediska ústavního práva hodnotíte současná opatření vlády? Je v pořádku, že jsou takto zásadní omezení přijímána formou usnesení?

Nejsou rozhodně ideální. Již při vyhlášení nouzového stavu nebylo ihned jasné, jakých ustanovení krizového zákona, respektive omezení práv a svobod se přesně opatření dotknou. Nicméně nechtěl bych nyní žádná opatření vyloženě kritizovat, protože nemám veškeré informace a na kritiku bude dost času po úspěšném zvládnutí epidemie.

Wagnerová: Ti, kdo zavinili nedostatek roušek a respirátorů, by měli být vedení k odpovědnosti

sinfin.digital