Co s nezaplacenými fakturami? Nečekejte na konec pandemie, řešte to hned, radí odborníci

Jan Januš

Někteří podnikatelé už mají kvůli koronavirové pandemii problémy se splatností faktur a cash flow. INFO.CZ tak požádalo partnery největších advokátních kanceláří v zemi o základní rady, jak je s nastalou situací vhodné naložit. „Klíčem je především rychlá komunikace s věřiteli, snaha o odložení splatnosti již existujících dluhů, snaha o sjednání delší lhůty splatnosti ve vztahu k budoucím dluhům, minimalizace předplateb, aby měl podnikatel disponibilní prostředky a snaha o otevření úvěrové linky,“ říká například partner kanceláře Havel & Partners Petr Sprinz.

Advokáti nabízejí množství právních instrumentů, které je v současné bezprecedentní situaci možné použít. Naznačují rovněž, že Česká republika a možná i Evropská unie přijdou s dalšími opatřeními, jež pomohou ekonomické následky koronavirové pandemie alespoň určitým způsobem zmírnit.

Příkladem může být například Dánsko, které již oznámilo, že bude motivovat firmy, aby nepropouštěly své zaměstnance pokrytím 75 procent mzdových nákladů. K podobnému kroku by podle posledních informací měla přistoupit rovněž Česká republika.

Kdy a jak můžete žádat náhradu škody kvůli pandemii podle krizového zákona?

sinfin.digital