Koronavirus ovlivňuje i veřejné zakázky. Jak se zadávají během nouzového stavu?

Marcela Káňová

ANALÝZA MARCELY KÁŇOVÉ | Nouzový stav, ve kterém se Česká republika z rozhodnutí vlády nachází, dopadá i na proces zadávání veřejných zakázek. Vzhledem k tomu, že realizace zadávacího řízení je obvykle spojena s nezanedbatelnými časovými nároky, může být jeho průběh v době krizového stavu značně ztížen. V tomto výjimečném obdobím je proto nutné hledat alternativní a zejména rychlá řešení, jak zajistit potřeby zadavatelů. Zákon o zadávání veřejných zakázek tak nabízí pro tento stav důležité výjimky. 

 

Krizový stav obecně vyžaduje adekvátní reakci, kterou často není možné realizovat bez adekvátního materiálního zajištění. Na rozdíl od soukromoprávních subjektů jsou však zadavatelé ve smyslu zákona o zadávání veřejných zakázek povinni při uzavírání úplatných smluv postupovat zpravidla v zadávacím řízení, pro které stanoví jasná pravidla právě zmíněný zákon.

Vedle faktoru času je právě v krizovém řízení stěžejní i s ohledem na celou řadu specifických praktických obtíží. Osoby odpovědné za zadávání veřejných zakázek v rámci organizační struktury jsou například v karanténě či mezi nakaženými. Z důvodu prevence před nákazou pak není žádoucí standardní prezenční průběh hodnotících komisí či jednání se zástupci dodavatelů. Ze stejných důvodů zřejmě bude také prodloužena reakční doba na straně dodavatelů při zpracování nabídek.

Co s nezaplacenými fakturami? Nečekejte na konec pandemie, řešte to hned, radí odborníci

sinfin.digital