Soudy musí rychle pomoci byznysu, někteří ale stejně budou muset složit karty, říká Bořivoj Líbal

Jan Januš

Justice může v příštích týdnech a měsících sehrát klíčovou roli při snahách o udržení fungující ekonomiky a kontinuity byznysu. „Bude naprosto zásadní, jak rychle se k případným nejasnostem postaví soudy a pomohou narovnat nejistotu, která v některých obchodních vztazích již zavládla,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ spoluřídící partner pražské kanceláře Noerr Bořivoj Líbal. Ta k preventivním opatřením souvisejícím s aktuální nákazou přistoupila už před několika týdny, a to s typickou precizností své německé matky, lidem například zakázala podávat si ruce. „Právníky a asistentky jsme rozdělili na dva týmy s tím, že jeden tým je v kanceláři a druhý na home office. Po 10 dnech se v kanceláři prostřídáme. Tým, který zrovna pracuje na home office, má přísný zákaz vstupu do kanceláře,“ popisuje Líbal aktuální stav.

Jak právním pohledem hodnotíte opatření, k nimž v současné době přistupuje vláda?

Zažíváme nové vnější, značně omezující podmínky, za kterých však chceme do maximální možné míry zachovat kontinuitu byznysu, a tím udržet naši ekonomiku. Jeden z klíčových faktorů pro zachování byznysu je schopnost plánovat a v rámci toho mít možnost se spoléhat na určité pevné body. Jedním z těchto pevných bodů je i právní jistota.

Z tohoto pohledu bude naprosto zásadní, jak rychle se k případným nejasnostem postaví soudy a pomohou narovnat nejistotu, která v některých obchodních vztazích již zavládla. Bude to zatěžkávající zkouška nejen pro národní občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích, které budou v případě, že se situace nebude zlepšovat, muset být novelizovány tak, aby zajistily onen pevný bod alespoň pro ty podnikatele, kteří přežijí a následně se budou protloukat recesí.

Pandemie zasáhla i největší právní firmy. Hlídají si cash flow a staví specializované týmy

sinfin.digital