Zeman amnestii neudělí. Kvůli koronaviru mohl propustit vězně s kratšími tresty

Jan Januš

Advokát a polistopadový poslanec Petr Toman navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi vyhlášení částečné amnestie, a to kvůli koronavirové pandemii, dlouhodobému přetížení věznic a dalším systémovým problémům českého trestání. „Zvažte prosím využití Vašich pravomocí ke zmírnění současných problémů rodin, jejichž členové vykonávají trest odnětí svobody za méně závažná provinění a nemohou se o ně starat a v tomto složitém období jim pomáhat. Jistě byli potrestáni po právu, ale právě současná situace před nás klade otázku, zda není čas znovu zvážit přísnost jejich trestu,“ píše Toman v dopisu, který mělo INFO.CZ v čase publikace tohoto textu jako jediné velké médium exkluzivně k dispozici. V sobotu pak prezident prostřednictvím svého mluvčího vyhlášení amnestie odmítl.

Advokát Petr Toman ve čtvrtek odeslal dopis s návrhem amnestie prezidentovi Zemanovi datovou schránkou, s průvodními listy jej dostali rovněž premiér Andrej Babiš (ANO), který by musel rozhodnutí kontrasignovat, a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Toman je požádal o „podporu při prosazení předmětného podnětu k vyhlášení amnestie, která dle mého názoru má smysl, a současně má potenciál zmírnit dopady dnešní nelehké situace“.

„Nikdy nekomentuji jakékoliv žádosti tohoto typu,“ uvedl v pátek na dotazy INFO.CZ, jak se prezident staví k návrhu udělení amnestie a zda vzhledem ke koronavirové pandemii učiní takovýto krok, jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. V sobotu ale na Twitteru uvedl: „Prezident republiky tento podnět odmítl, protože je narozdíl od svých dvou předchůdců zásadním odpůrcem plošné amnestie. Kromě toho tento podnět považuje za škodlivý vzhledem k současné epidemiologické a ekonomické situaci.“

Co říká Prymula a Schillerová není důležité, soudit se půjde. A Babiše to může zničit

sinfin.digital