Zkolabují exekutoři i soudy a z věřitelů se stanou dlužníci, varuje před změnami šéf exekutorů Plášil

Jan Januš

Ministerstvo spravedlnosti navrhlo kvůli koronavirové pandemii výrazné změny v exekucích. „Domnívám se, že jsou ušity „horkou jehlou“ a bez dopracování způsobí, že z věřitelů se stanou dlužníci a dojde rovněž k totálnímu kolapsu soudů a exekutorských úřadů. Dosavadním dlužníkům se též podstatně zkomplikuje život,“ říká ale v rozhovoru pro INFO.CZ prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil. Navrhované změny jsou součásti takzvaného lex covid, který řeší rovněž pravidla insolvencí, oddlužení či problémy se zmeškanými lhůtami. Návrh bude dnes projednávat Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny a následně rovněž celá sněmovna.

Jak hodnotíte současné záměry ministerstva spravedlnosti na uzákonění nových pravidel pro zastavování exekucí?

Domnívám se, že jsou ušity „horkou jehlou“ a bez dopracování způsobí, že z věřitelů se stanou dlužníci a dojde rovněž k totálnímu kolapsu soudů a exekutorských úřadů. Dosavadním dlužníkům se též podstatně zkomplikuje život.

Znamenalo by to, že by již ty dluhy, u nichž by k zastavení exekuce došlo, nebylo nutné splácet?

To je zajímavá otázka. Pokud by hmotněprávní nárok nebyl promlčen, tak by mohlo být znovu vymáháno zcela určitě. Ústavní soud také dlouhá léta judikuje, že náklady zastavené exekuce je třeba uložit k úhradě dlužníkovi, protože nelze vyloučit, že by v budoucnu dlužník mohl nabýt nějaký majetek. To znamená, že by věřitelé v dalších exekucích nuceně vymáhali na dlužnících i tuto povinnost. To vše se může reálně stát, pokud projde nějaká varianta plošného zastavení exekucí. Naše profesní komora zdůrazňuje potřebu individuálního přístupu v každé jednotlivě vedené exekuci. To mohou posoudit pouze soudní exekutoři, kteří každou jednotlivou exekuci vedou individuálně.

Jak hodnotíte nyní chystané změny týkající se insolvencí a takzvaný lex covid?

Pokud se týká insolvencí, domnívám se, že insolvenční správci, jako ti nejpovolanější  specialisté, podají rovněž vyjádření, které budou nepochybně konzultovat s insolvenčními soudy. Kuloárně mi je známo, že budou mít k navrhované zákonné úpravě  rovněž řadu závažných připomínek.

Analýza: Povinnost státu k náhradě škody trvá. Že jde o opatření ministerstva, není rozhodující

sinfin.digital