I největší exekutorský úřad má problémy. Státu teď může zůstat 4,5 milionu exekucí, varuje jeho šéf

Jan Januš

Koronavirová pandemie silně ovlivňuje rovněž výkon exekucí. „Dočasně jsme upustili od provádění mobiliárních exekucí a vyklízení,“ popisuje pro INFO.CZ soudní exekutor Lukáš Jícha z přerovského úřadu, který je největším v České republice. I on varuje před některými nápady ministerstva spravedlnosti, které bude projednávat sněmovna: „Stav legislativní nouze se zvrhl v předhánění se o to, kdo více zreguluje a omezí exekuce. Řešení ohrožení a bezpečnosti státu jsou zcela upozaděna.“

Jak na váš exekutorský úřad dopadá současný nouzový stav a koronavirová pandemie?

Chod úřadu je zajištěn. Situace je ale vážná. Na exekutory je vyvíjen tlak, aby se exekuce neprováděly. Jsme ale orgány veřejné moci a úřad nelze jen tak zavřít. Jeho chod musí být zajištěn. Největší problémy vidím na oddělení vykonavatelů, kteří teď neprovádějí soupis movitých věcí a chybí pro ně jiná adekvátní práce.

Jaká jste učinili související opatření a změny?

Asi jako všichni jsme přijali řadu bezpečnostních opatření a přesunuli zaměstnance na home office. Dočasně jsme upustili od provádění mobiliárních exekucí a vyklízení. Zrušili jsme i březnovou dražbu movitých věcí. Museli jsme posílit call centrum, kde ve zvýšeném počtu musíme dlužníkům i zaměstnavatelům vysvětlovat, že do dnešního dne k žádnému odkladu splátek, zastavení exekucí ani jejich odkladu nedošlo a pro povinné platí povinnost plnit splátkové kalendáře, že exekuce nadále provádíme a že plátci mzdy mají povinnost provádět srážky ze mzdy.

Zkolabují exekutoři i soudy a z věřitelů se stanou dlužníci, varuje před změnami šéf exekutorů Plášil

sinfin.digital