Zákony účinné až od července? Nouzový stav dopadl i na pravidlo nominované na Zákon roku

Jan Januš

Nové české zákony mají být od začátku roku v zásadě účinné jen od 1. ledna či od 1. července. Díky tomuto jednoduchému pravidlu, ve spojitosti s následným zavedením informativních přehledů veřejnoprávních povinností, má být právo předvídatelnější a přehlednější. Novinka je tak rovněž nominovaná na Zákon roku v anketě skupiny Deloitte. Na její praktické uplatnění si ale budeme muset i kvůli koronavirové pandemii počkat. „S ohledem na aktuální situaci bohužel nemůžeme momentálně hovořit o zrovna klidném a předvídatelném právním prostředí pro podnikatele,“ popisuje pro INFO.CZ Ladislav Minčič z Hospodářské komory ČR.

Společnost Deloitte vyhlásila za mediálního partnerství INFO.CZ anketu Zákon roku 2019. S vybranými členy Nominační rady postupně představujeme jednotlivé nominace, takto jsme již rozebrali předpisy s charakteristikami „digitální stát: obíhají data, nikoliv lidé“, „stát může povinnosti ukládat jen právním předpisem“„snížení nákladů na podnikání: online zakládání obchodních společností“

Po určité odmlce, vyvolané rovněž aktuálním stavem, v němž se Česká republika nachází, pokračujeme čtvrtou nominací, kterou si vysloužil zákon č. 277/2019 Sb., jímž se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv, popsaný takto: „větší předvídatelnost a přehlednost zákonů (jednotné dny právní účinnosti a přehledy povinností)“.

Udrží Ústavní soud Schillerovou na uzdě? Zákaz „nezákonných“ tiskopisů může být Zákonem roku

sinfin.digital