Stát nezvládne připravit kvalitní legislativu bez zapojení firem a občanů, říká organizátor Zákona roku Babáček

Jan Januš

Anketu Zákon roku vyhrál jednoznačně zákon o právu na digitální služby. „Mým favoritem se stal, když jsme se před měsícem kolektivně přesunuli na home office. Člověk viděl v novém světle možnosti masivního využití digitálních technologií. A taky jejich úskalí – ve stejné době napadli hackeři české nemocnice. Nevidím možnost, že by se český stát elektronizaci ubránil, viděl bych to i jako promarnění generační příležitosti,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ Tomáš Babáček, předseda nominační rady ankety a partner advokátní kanceláře Deloitte Legal.

Včera jsme se dozvěděli, že v anketě Zákon roku, kterou společnost Deloitte uspořádala za mediálního partnerství INFO.CZ, zvítězil zákon o právu na digitální služby. Byl to i váš favorit?

Mým favoritem se stal, když jsme se před měsícem kolektivně přesunuli na home office. Člověk viděl v novém světle možnosti masivního využití digitálních technologií. A taky jejich úskalí – ve stejné době napadli hackeři české nemocnice. Nevidím možnost, že by se český stát elektronizaci ubránil, viděl bych to i jako promarnění generační příležitosti. Úřady nikdy nebudou mít o moc víc úředníků a ti mají vždy jen dvě ruce. Elektronizace může úřadům uvolnit kapacitu na dlouho neřešené oblasti. Nemusí tedy vést jen k úspoře času, ale i k zefektivnění a profesionalizaci státní správy.

Za součást tohoto českého překročení e-Rubikonu ale považuji i potřebu dotažení souvisejících aspektů, zejména ochrany dat a transparentního financování elektronizace. Také nesmíme zapomínat na ty, kteří výdobytky elektronizace nechtějí nebo nemůžou využívat, abychom zabránili rozevírání diskriminačních nůžek v přístupu ke službám a bohatství.

Právo na digitální služby vyhrálo na celé čáře Zákon roku. Jaké předpisy dále bodovaly?

sinfin.digital