Státu jsme zachránili přes 30 miliard. Útoky na něj i na nás jsou nespravedlivé, říká Muzikář

Jan Januš

Karel Muzikář, řídící partner advokátní kanceláře Skils, dříve Weil, Gotshal & Manges, popisuje v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ svou práci pro stát i soukromé firmy a odmítá, že by byl tím, kdo vymyslel protikoronavirová opatření ministerstva zdravotnictví, jak by se mohlo zdát z některých zpráv. „Za posledních 10 až 15 let má naše kancelář tržby kolem půl miliardy ročně, za loňský rok to bylo 450 milionů. Práce pro stát tak u nás určitě není dominantní. Přičemž ta miliarda, na kterou se ptáte, byla sečtena ze zakázek někdy od roku 2006 a dle statistik tato částka nijak nevybočuje z čísel, kterými se chlubí naši konkurenti. Navíc mi uniká, krom touhy tímto číslem šokovat, co je na tom relevantního,“ argumentuje v rozhovoru Muzikář a přidává, že jen při obraně ve sporech zachránili státu přes 30 miliard korun.

Co říkáte na to, co se teď o vás píše? Třeba že jste pracovali na veřejných zakázkách za více než miliardu korun?

No tak pokud někdo chválí naše úspěchy a výjimečné schopnosti našich právníků, tak bych asi měl být potěšen, ne? Jenže ono to asi takto nebylo myšleno, jinak by tam kromě nákladů na právníky taky mělo být, co jsme za to udělali – což třeba jen ve sporné agendě je přes 30 miliard korun zachráněných pro stát. Jinak já jsem se o sobě dozvěděl v médiích už tolik zajímavých věcí, až mi z toho jde hlava kolem.

Když děláte skoro 30 let advokacii a prožil jste 27 let v komunismu, nic vás už nepřekvapí. Někdy je to ale jako ze špatné detektivky. Mně v roce 1988 na příkaz StB vyhodili na hodinu z práce, já dostával doporučené dopisy z Mírova od vraha odsouzeného na doživotí, že si mám dát pozor na to, co dělám, a že bych si měl k němu do věznice zajet poslechnout, co se na mě a na advokátní kancelář chystá. A před pár lety se mně kvůli naší práci pro České dráhy snažili kriminalizovat zkorumpovaní policajti na základě zfalšovaných dokumentů. To už je jiný kalibr, a proto se některým článkům, které dnes vycházejí, musím zasmát.

Na odchodu Weilu vyděláváme jak my, tak Američané, říká po roce fungování Skils Muzikář

sinfin.digital