Insolvencím se teď musí věnovat i právníci s jinou specializací, zní z Eversheds

Jan Januš

KORONAVIRUS V ADVOKACII | Advokátní kanceláře přeskupují vzhledem ke koronavirové pandemii a jejím důsledkům rovněž své pracovní týmy. „Posílili jsme náš restrukturalizační a insolvenční tým o kolegy, kteří se věnovali dosud jiným oblastem. Posílili jsme také kapacity v oblasti pracovního práva,“ popisuje v anketě INFO.CZ Koronavirus v advokacii řídící partner české pobočky kanceláře Eversheds Sutherland Stanislav Dvořák. Ani tato firma nyní neplánuje, stejně jako například PRK Partners, Deloitte Legal či Kocián Šolc Balaštík, plošně zlevnit a nechce ani propouštět: „Abychom posílili cashovou rezervu, odložili jsme jen výplaty podílu na zisku společníkům firmy.“

Inspirovala vás současná krize k nějakým inovacím při poskytování služeb?

Určitě ano, a byla jich celá řada. Jako každá krize byla i tato urychlovačem změn a jediný způsob, jak se s nimi vypořádat, je jít jim naproti. Zvládnutí práce na dálku a perfektní infrastruktura k tomu je samozřejmě jen začátek. V poslední době byl náš úkol velmi často dodat jasně definované odzkoušené řešení, kde klíčové parametry jsou čas a náklady. Cestou ke zefektivnění naší práce je vytváření specializovaných týmů, využívání vzorových dokumentů, zapojení klientů a jejich právních oddělení do získání a vyhodnocení informací, úprav dokumentů apod.

Zvykli jsme si na mnohem rychlejší a intenzivnější interakci s našimi klienty, často je to tak, že právníci klienta tvoří spolu s našimi právníky jeden projektový tým. Z oblasti komunikace a sdílení informací jsou to dále samozřejmě webináře, klientské i interní meetingy online, sdílené dokumenty. Většina z těchto inovací tady zůstane a jsme rádi, protože práce s nimi nás baví, je rozmanitější, neformálnější, umožňuje rychlejší odezvu a viditelné výsledky v krátké době.

Ceny právníků jsou u nás nízké i proti Slovensku, plošně tak nezlevníme, říká šéfka KŠB Dubecká

sinfin.digital