Po koronakrizi mohou zrychlit mezinárodní arbitráže. Rowan Legal chce v Česku „e-hearing“

Jan Januš

KORONAVIRUS V ADVOKACII | Advokátní kancelář Rowan Legal přešla během koronavirové pandemie na práci z domova, do budoucna ji chce nabízet svým lidem i jako benefit, popisuje v dalším pokračování velké ankety INFO.CZ Koronavirus v advokacii její partner Miloš Olík. Propouštět kvůli krizi kancelář nehodlá, nebude ani poskytovat slevy či snižovat ceny, klientům ale nabízí jiné možnosti, jak složitou dobu přečkat. Firma bude rovněž usilovat o zefektivnění mezinárodních arbitráží: „Ústní jednání je možné konat prostřednictvím videokonferencí, a víme, kde jsou úskalí tohoto způsobu, a na co si dát pozor. Rádi bychom tyto znalosti převedli do českého prostředí a pomohli zavést arbitrážní e-hearing do běžné praxe,“ říká Miloš Olík.

Inspirovala vás současná krize k nějakým inovacím při poskytování služeb?

Již před mnoha lety jsme v naší advokátní kanceláři zformulovali dlouhodobou vizi, ve které mimo jiné stojí, že díky inovacím jsme stále o krok napřed. Snažíme se neustále naši vizi naplňovat, a proto si troufám prohlásit, že současná krize pro nás není vysloveně inspirací pro zavedení něčeho zcela nového.

Svět se zavedením plošných karanténních opatření změnil prakticky z minuty na minutu. Zaznamenali jsme obrovskou snahu mnoha klientů, kolegů a spolupracovníků k rychlému přesunutí všech osobních schůzek, různých setkání, vzdělávání a vůbec poskytování služeb do online prostředí. Pro ty, kteří již před krizí měli technické zázemí a uměli ho vhodně využívat, to vůbec nebyl problém. Naopak se ukázalo, že ačkoliv je člověk tvor společenský a rád se setkává osobně, tak mnohá jednání se prostřednictvím videokonferencí nebo telefonických konferencí realizovala bez obtíží a velmi efektivně.

Ceny právníků jsou u nás nízké i proti Slovensku, plošně tak nezlevníme, říká šéfka KŠB Dubecká

sinfin.digital