Tomášek: Se Zemanem i Rusnokem jsem se mýlil. Mysleli jsme, že euro zavedeme o hodně dřív

Michal Tomášek

NOVÉ CESTY K EVROPĚ MICHALA TOMÁŠKA | Proděkan pražské právnické fakulty a vedoucí katedry evropského práva profesor Michal Tomášek glosuje v 18. díle seriálu INFO.CZ nazvaném Nové cesty k Evropě počátky českého bankovnictví a přípravy jednotné evropské měny: „Před časem jsem vyprávěl, jak jsem se poprvé mýlil v bankovnictví. Je tedy namístě napsat, kdy a jak jsem se mýlil podruhé. Bylo to v roce 2001, a to v odhadu, kdy by u nás mohlo být zavedeno euro.“

Dlužno předeslat, že celý rok 2001 byl poznamenán přípravami na zavedení hotovostního eura k 1. lednu následujícího roku. Přípravy byly pochopitelně intenzivnější v zemích, kterých se výměna bankovek a mincí měla přímo dotknout. Ovšem také u nás měli lidé marky nebo šilinky a logicky se zajímali, co s nimi. Připravovaly se banky a směnárny a novináři se často ptali, kdy bude euro také naší měnou.

V lednu 2001 přinesl deník Mladá fronta Dnes informaci, že čeští politici očekávají výměnu korun za eura do roku 2010. V březnu mi byla v rozhovoru pro týdeník Ekonom položena otázka o možném zavedení eura v roce 2006. To jsem ovšem považoval za krajně nepravděpodobné. Začátkem září se termínem možného zavedení eura u nás opět zabývala Mladá fronta Dnes. Někteří členové Bankovní rady ČNB hovořili o letech 2006 až 2007, já jsem tipoval rok 2010.

Tomášek: Nezávislost České národní banky měla být větší. Zeman a Rychetský ale byli proti

sinfin.digital