Nejvyšší soud ujasní nároky za koronavirová opatření, plánuje nový předseda Angyalossy

Jan Januš

„Když něco funguje, nemá smysl do toho zasahovat, maximálně tím docílíte toho, že to přestane fungovat,“ říká ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ nový předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. Přesně tato věta ho v mnohém vystihuje. Nechystá žádné revoluční změny, naopak chce dotvářet to, s čím na Nejvyšším soudu začal jeho předchůdce Pavel Šámal. „Nejvyšší soud má v současné době zhruba 65procentní důvěru veřejnosti. Doufám, že za 10 let to bude alespoň 85 procent,“ usmívá se Angyalossy, který do funkce nastoupil během koronavirové pandemie. S jejími následky se bude muset Nejvyšší soud rovněž vypořádat.

Všichni se vás ptají, proč si vybral prezident Zeman do funkce předsedy Nejvyššího soudu právě vás. Zkusme najít tu odpověď v budoucnosti. Mandát máte na 10 let, jak by měl Nejvyšší soud v roce 2030 vypadat?

Nejvyšší soud má v současné době zhruba 65procentní důvěru veřejnosti. Doufám, že za 10 let to bude alespoň 85 procent. K případným změnám na Nejvyšším soudě, ale i obecně, zastávám názor, že když něco funguje, nemá smysl do toho zasahovat, maximálně tím docílíte toho, že to přestane fungovat. Vím, jak na tom Nejvyšší soud je, působím tu už nějakou dobu. Není zde nic, co by bylo třeba radikálně měnit, přehodnocovat, bylo by to jen v neprospěch věcí.

Mám ale více vizí, čeho bych chtěl za 10 let docílit. První je etický kodex pro soudce, ten už je ve finální fázi, kdy už nejde o otázku měsíců ani týdnů, ale spíše dnů. Etický kodex by tak mohl být do konce tohoto roku plošně přijat všemi soudci v republice. Rád bych rovněž dosáhl toho, abychom v několika málo letech měli nový trestní řád, jsem maximálně připraven na tom kooperovat s ministerstvem spravedlnosti. Pak jsou ještě menší a drobnější věci, které bych rád dotáhl. Vím o několika projektech, které nastartoval již můj předchůdce, profesor Šámal, v nich bych chtěl kontinuálně pokračovat a dokončit je.

Udělejme ze zločinců dobré sousedy. Soudci by měli šít tresty na míru, říká nejvyšší státní zástupce Zeman

sinfin.digital