S Fialou počítám jako s pravou rukou, výběr nových soudců svěřím kolegům, říká Angyalossy

Jan Januš

Nový předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy popisuje v druhé části rozhovoru pro INFO.CZ, jak v této instituci přistoupí k personáliím, zda plánuje vystupovat navenek za justici jako takovou i to, jak by chtěl spolupracovat s předsedy Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Nejvyššího správního soudu Michalem Mazancem. „Vyvstane-li v justici problém, špičky justice, tedy předseda Ústavního soudu a předsedové obou nejvyšších soudů, by měli být jednotní,“ říká Angyalossy.

Jak bude vypadat vaše spolupráce s místopředsedou Nejvyššího soudu Romanem Fialou, kterému zbývá do konce mandátu zhruba půl roku?

Nemám důvod cokoliv měnit, odebírat mu nějaké agendy, nebo naopak přidávat. Domluvili jsme se, počítám s ním jako se svou pravou rukou. Vycházíme spolu už léta dobře, dalo by se říci, že jsme přátelé. Budeme pokračovat, jen v jiných pozicích než doposud.

Na Nejvyšším soudu rovněž probíhá postupná generační obměna soudců. Kolika lidí se nyní týká?

V letošním roce skončí kvůli dosažení věkové hranice 70 let čtyři kolegové, ale víme o tom dlouhodobě. Na Nejvyšším soudu působí na odborných stážích soudci z jiných soudů, vzájemně se tak poznáme. A s nimi a s jejich mateřskými soudy předjednáváme případné trvalé přeložení. Řeší se to tak kontinuálně a běžně.

Nejvyšší soud ujasní nároky za koronavirová opatření, plánuje nový předseda Angyalossy

sinfin.digital