Pozor na výlety za fotbalem! Soudci dostanou ještě v červnu nový etický kodex

Jan Januš

Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy chce do konce června rozeslat všem soudcům nový etický kodex, který spolu s dalšími kolegy vypracoval během posledního tři čtvrtě roku. A očekává, že jej tuzemská justice do konce letoška komplexně přijme. „V řádu dnů jej budu mít ve finální verzi, abych jej mohl rozeslat všem předsedům soudů, aby ti je poskytli svým soudcům a soudcovským radám, ti je projednali a přijali za své. Etický kodex takto rozešlu do konce června, jeden výtisk chci dát rovněž paní ministryni spravedlnosti,“ uvedl pro INFO.CZ Petr Angyalossy.

Dosud soudci žádný takovýto jednotný dokument „nepodepisovali“, neznamená to ale, že by těmito pravidly již nebyli vázáni. Jejich etické standardy nastavují přímo zákony, dostupný je rovněž etický kodex zpracovaný Soudcovskou unií, k jejímž členům ale patří jen zhruba třetina soudců.

„Jako základ jsme použili etický kodex Soudcovské unie, formulačně zní trochu jinak, myšlenky tam jsou ale zcela totožné. To, co je v etickém kodexu, v zásadě najdeme v zákonu o soudech a soudcích, Listině základních práv a svobod či v Ústavě. Je to tedy jen shrnuto do jednoho „papíru“ s komentářem a vysvětlením a poukazy na některá rozhodnutí kárného senátu, kdy některá neetická jednání byla posouzena již jako kárná provinění,“ popisuje pro INFO.CZ předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy.

Nejvyšší soud ujasní nároky za koronavirová opatření, plánuje nový předseda Angyalossy

sinfin.digital