Při výběru právníků české firmy konflikt zájmů příliš neřeší, samozřejmostí nejsou ani tendry

Jan Januš

GLOSA JANA JANUŠE | Česká pobočka advokátní kanceláře Noerr udělala na zdejší poměry unikátní věc – ve spolupráci s Unií podnikových právníků se zeptala právě interních firemních právníků, jak často využívají externí právní služby, podle čeho se rozhodují při jejich výběru a jakou roli v tom všem hrají jejich případné zahraniční matky. Výsledky jsou překvapivě otevřené, dozvěděli jsme se totiž, že externí právní poradce sice využívají alespoň v některých případech prakticky všechny v Česku působící firmy, na druhou stranu ale pro ně není příliš podstatný případný konflikt zájmů.

„98 % českých firem využívá služeb externích právních poradců,“ zní základní informace ze závěrů průzkumu General Counsel Survey 2020, provedeného v prvním pololetí roku mezi 72 podnikovými právníky a prezentovaného tiskovou zprávou.

To číslo je až překvapivě vysoké. V České republice se sice s právníky řeší stále více věcí, zároveň tu ale dlouhodobě platí přesvědčení, že zejména mnohé smlouvy a dokumenty si stačí připravit tak nějak na vlastním koleni.

Samostatní advokáti přicházejí o klienty, ti jdou k menším a středním firmám, říká Miroslav Chochola

sinfin.digital