Brusel chce regulovat sdílení videí na sociálních sítích. Ohrozí to Facebook i Google

Lucie Bednárová

Nová pravidla, která budou upravovat prostředí audiovizuálních služeb v příštích letech, sice prošla před několika dny Evropským parlamentem, boj o jejich finální podobu tím ale zdaleka nekončí. Po jejich formálním potvrzení na plénu europoslanců ve Štrasburku, které proběhne příští měsíc, se jim na zoubek podívají ještě členské státy. Nervózní proto nejsou pouze televize, ale i nová média včetně sociálních sítí v čele s Facebookem. Ovlivnit jejich fungování by mohly hlavně změny týkající se ochrany dětí a mladistvých před nevhodným obsahem a šíření nenávisti.

„Podle toho, jak jsou v novém návrhu definovány platformy pro sdílení videa, tak se nová pravidla budou vztahovat i na videa na sociálních sítích,“ řekl INFO.CZ úředník, který se podílel na přípravě podoby nové směrnice o audiovizuálních mediálních službách (AVMSD) v Evropském parlamentu.

Nová direktiva, ke které se v posledních měsících vyjadřovali europoslanci, totiž počítá se zpřísněním ochrany dětí a mladistvých před nevhodným obsahem také pro oblast internetu. Dosud povinnost chránit nezletilé měly pouze klasické televize.

Samoživitelek je tu obrovské množství, rada „najdi si chlapa“ je neuvěřitelná, říká ekonomka Švihlíková

sinfin.digital