Tři elitní novináři na hodinu skončili v CNN. Kvůli reportáži o ruských vazbách na Trumpovo okolí

vkr

Tři elitní novináři zpravodajské televizní stanice CNN podali v úterý rezignaci kvůli stažené reportáži o vazbách Ruska na tehdejšího prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Podle oficiálního vyjádření televize daná reportáž dostatečně nesplnila její „standardy pro odvysílání“. Uveřejnění reportáže však jen nahrálo prezidentovi Donaldu Trumpovi, který často mainstreamová média – mezi nimi i televizi CNN – označuje za jeden z kanálů produkce takzvaných falešných zpráv.

Stanice CNN zveřejnila minulý týden ve čtvrtek zprávu odvolávající se na anonymní zdroj, podle kterého senátní zpravodajská komise vyšetřuje schůzku výkonného ředitele ruského investičního fondu Kirilla Dmitrijeva, který se měl sejít před Trumpovou inaugurací s jedním z Trumpových poradců Anthonym Scaramuccim. Jenže hned den poté byla tato zpráva stažena. 

Podle nejmenovaného zdroje serveru Politico se totiž Scaramucci obrátil na vedení CNN a požadoval stažení zprávy, v opačném případě měl hrozit soudním sporem. Podle deníku Washington Post se reportáž krátce po zveřejnění stala terčem pochybností jak zevnitř stanice, tak i u veřejnosti. Brzy se objevily spekulace, že zpráva neprošla standardním ověřovacím mechanismem, který je v CNN u citlivých reportáží běžný. Přesto však podle Washington Postu není zatím zcela zřejmé, která část reportáže je konkrétně vadná či nekorektní.

Obama věděl, že se Rusové snaží zmanipulovat volby. Vymyslel tajný plán pomsty

sinfin.digital