Hotovo. Budete si muset koupit novou televizi, schválil Senát

ČTK

urm

Senát dnes beze změny schválil vládní novelu zákona o elektronických komunikacích, která řeší přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Tato změna má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. S úplným přechodem se počítá v roce 2021. Novela také posiluje práva klientů mobilních operátorů. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Přechod na nový standard je podle vlády nutný kvůli tomu, že ČR musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí EU uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu.

3354479:article:true:true:true

Pro zákon hlasovalo 50 senátorů, sedm jich bylo proti. Senátoři už pak nehlasovali o pozměňovacím návrhu svého ústavně právního výboru, který chtěl mimo jiné odložit nejzazší konec vysílání v dosavadním formátu DVB-T na 30. červen 2022. Schválená verze počítá s termínem 1. února 2021.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) dnes řekl senátorům, že bezplatné volně šiřitelné vysílání sleduje asi 60 procent domácností. Pokud by domácnosti o tuto bezplatnou platformu přišly, musely by se obracet na poskytovatele satelitní nebo kabelové televize, a za ty se již musí platit, popsal.

„Ať žije Čína!“ zvolal Zeman na investičním fóru. Jinak je letos kolem akce úzkostlivé ticho

sinfin.digital