Senátoři si stěžují u Ústavního soudu na odstraňování billboardů. Je prý v rozporu se svobodou podnikání

urm

Skupina 17 senátorů se kvůli zákazu billboardů u dálnic a silnic první třídy obrátila na Ústavní soud (ÚS). Navrhuje zrušit část novely zákona o pozemních komunikacích. Novela v roce 2012 reklamní plochy omezila a pro ty stávající ponechala pětileté přechodné období, které se blíží ke konci. Od září tak mají billboardy začít mizet. Návrh je dostupný na webu ÚS.

Za senátory jedná Václav Chaloupek (Občané patrioti), návrh na zrušení části zákona si nechali zpracovat od advokáta a bývalého ústavního soudce Stanislava Balíka. Právní úprava podle nich porušuje principy právní jistoty a zákaz retroaktivity, dále zasahuje do práva na podnikání a ocitá se v rozporu s mezinárodní ochranou investic.

Zvýšení bezpečnosti silničního provozu lze podle senátorů dosáhnout i jinými metodami než plošným řešením, například lze odstraňovat nepovolené reklamní plochy a neprodlužovat nájemní smlouvy billboardům na státních pozemcích či mostech. Podle senátorů také připadá v úvahu změna zákona, která umožní odstranit konkrétní nebezpečné billboardy s ohledem na veřejný zájem, případně je vyvlastnit s náhradou.

"Byť jsou varianty individuálního řešení jistě oproti řešení danému napadenými ustanoveními organizačně složitější a finančně nákladnější, jsou naopak v zcela v souladu s principy právního státu, k nimž se ČR počítá, a v rovině etické i odpovídají principům dobré správy," stojí v návrhu, který bude jako soudce zpravodaj řešit Vladimír Sládeček.

Novelu v minulosti kritizovali provozovatelé reklamy jako zásah do svobody podnikání, někteří avizovali, že se budou soudit o ušlý zisk. Jejich reakce na senátorský návrh je zatím zdrženlivá. "Tato skutečnost je pro nás úplně nová. Pokud tomu tak je, tak by to mohlo ovlivnit další rozhodování členů našeho profesního sdružení. S návrhem se nejprve chceme seznámit," reagoval prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas.

sinfin.digital