Soud zamítl hromadnou žalobu na Facebook. Bojovat s gigantem kvůli ochraně soukromí musí lidé samostatně

ČTK

raz

Rakouský student práv a aktivista Maxmilian Schrems, který kvůli porušování ochrany soukromí podal ve Vídni hromadnou žalobu na irskou součást americké společnosti Facebook, nemůže tuto žalobu podat u rakouského soudu. Jako jedinec se ale svých práv domáhat ve své vlasti může. Rozhodl tak dnes Soudní dvůr Evropské unie, který se kauzou zabýval na žádost vídeňského soudu.

Schrems podal k rakouskému soudu žalobu proti společnosti Facebook Ireland Ltd. Tvrdí, že firma porušila práva na ochranu soukromí a ochranu údajů jak jeho, tak sedmi dalších uživatelů Facebooku, jejichž jménem jedná. Tito lidé mají bydliště v Rakousku, Německu a v Indii.

Facebook zastává názor, že rakouské soudy nemají mezinárodní pravomoc a že Schrems se nemůže dovolávat zákona EU, který spotřebitelům umožňuje žalovat zahraniční smluvní stranu v místě svého bydliště. Nelze ho totiž považovat za spotřebitele, protože stránky facebooku používal také pro profesionální účely. Společnost Facebook je toho názoru, že na spotřebitelské fórum se tato unijní legislativa nevztahuje.

Jak může „Kate" Zemanová pomoct svému otci? Podle expertů nijak, Hrad zaspal

sinfin.digital