Cambridge Analytica: Firma, která od Facebooku získala data 50 milionů uživatelů, působila i v Česku

ČTK

raz

Britská společnost Cambridge Analytica, která se věnuje sběru a analýze dat, se vedle kampaně na podporu nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa tajně účastnila volebních kampaní po celém světě, mimo jiné i v České republice. Na nahrávkách pořízených britskou stanicí Channel 4 o tom hovoří šéf Cambridge Analytica Alexander Nix a jeho spolupracovník Mark Turnbull. Nix také reportérovi, který se vydával za zákazníka, vyprávěl o možnosti vydírat politiky s pomocí prostitutek.

Společnost Cambridge Analytica v prohlášení obvinění z uplácení, provokací a jiných nekalostí odmítla. "Běžně vedeme pohovory s možnými klienty, abychom odhalili jakékoli neetické a nelegální záměry," řekl mluvčí firmy. Společnost také trvá na tom, že nepoužívá žádné nepravdivé materiály.

Nix na záznamech pořízených skrytou kamerou řekl, že jejich mateřská společnost Strategic Communication Laboratories pracovala na více než 200 volbách včetně Česka, Nigérie, Keni, Indie nebo Argentiny. Turnbull k tomu vysvětlil, že jejich pracovníci působí skrytě a nikým nezpozorováni.

Obří skandál Facebooku s daty 50 milionů lidí neutichá. Může skončit vyšetřováním i výpovědí Zuckerberga v Kongresu

sinfin.digital