Zuckerberg konečně promluvil: Uznal chyby v kauze Cambridge Analytica, slíbil lepší ochranu uživatelů

raz

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se po několika dnech mlčení vyjádřil ke kauze kolem společnosti Cambridge Analytica, která nečestně získala data 50 milionů uživatelů. V příspěvku na svém účtu na sociální síti připustil, že se firma dopustila chyb. Slíbil, že případ důsledně prošetří a že se pokusí zajistit, aby se nic takového znovu neopakovalo. Uživatelé by podle něj měli dostat nové nástroje, které by jim poskytly informace o tom, co se s jejich daty děje.

„Máme odpovědnost za ochranu vašich dat a pokud to nedokážeme, pak si nezasloužíme vám sloužit," napsal Zuckerberg na svém facebookovém profilu. „Snažil jsem se pochopit, co se přesně stalo, abych se ujistil, že se to nebude opakovat," dodal muž, jehož k vysvětlení kauzy vyzvali zákonodárci v USA či Británii.

Zuckerberg také píše, že prověří všechny aplikace, které měly přístup k většímu množství informací před změnami platformy, které společnost učinila v roce 2014. V další řadě pak společnost  zabrání, aby se developeři k datům uživatelů mohli vůbec dostat. V případě, že uživatel některou z navázených aplikací nepoužíval déle než tři měsíce, nebudou mít její vyvojáři k datům uživatele prý už žádnou cestu.

 Větší kontrolu by pak podle něj měli mít také sami uživatelé sociální sítě. Facebook jim prý v dohledné době poskytne nástroje, které jim umožní lépe kontrolovat, s kterými aplikacemi a stránkami svá data sdílejí a ukáže jim cestu, jak tomu zabránit.

sinfin.digital