Jak zastavit digitální vykořisťování? Dát Facebook pod veřejnou kontrolu, nebo ho rozdělit

Ondřej Fér

Aktuální aféru kolem analytické firmy Cambridge Analytica dokáže nejrozšířenější sociální síť světa ještě ustát. Je ale jenom otázka času, kdy šéf Facebooku Mark Zuckerberg bude muset přistoupit na zásadní změny. Nabízí se jen tři varianty budoucího vývoje. Sociální síť bude rozdělena, zregulována nebo přejde pod veřejné vlastnictví. Její moc je už příliš všeobjímající a potenciálně příliš nebezpečná a nezvladatelná. Aktuální dílčí závěry čtvrtečního uníjního summitu zůstávají ve směru k sociálním sítím v rovině „chovejte se čestně“.

Spisovatel a publicista Paul Mason pod dojmem z aféry Cambridge Analytica napsal pozoruhodně přímý text, ve kterém konstatoval, že současná půlbilionová hodnota Facebooku není odvislá od jeho ekonomických výkonů, ale od očekáváních investorů. Ti slyší na Zuckerbergovy vize vývoje, který bude založený na plošném využití možností strojového učení, neuromarketingu a umělé inteligenci. Cíl mise: extrémně efektivní zužitkování vytěžených uživatelských dat.

„Manažerům technologických firem je jasné, že aby se to mohlo stát, musely by se zásadně změnit vztahy mezi korporacemi, uživateli a státy, které mají celé prostředí regulovat. Současná situace je neudržitelná,“ konstatuje Paul Mason v textu, který vyšel na portálu Novara Media a na který upozornil Josef Patočka.

Kontrola patří uživatelům

Mason ve svých závěrech dospěl k tezi, že optimálním řešením kontroly nad bezbřehou manipulativní mocí, kterou Facebook a jeho korporátní zákazníci momentálně disponují, je zavedení veřejně spravovaného a kontrolovaného veřejného registru centrálních dat. Zaručené právo na odepření přístupu k vlastním datům by výrazně posílilo postavení uživatelů. Ti jsou v současnosti nejzranitelnějším článkem byznysově mocenské trojčlenky tvořené technologickými společnostmi, jejich korporátními klienty a právě lidmi, kteří slouží jako nevysychající zdroj dat, s nimiž lze nyní libovolně čachrovat. 

Bannonův projekt, který vytáhl Trumpa do Bílého domu. Jak Cambridge Analytica ovlivnila volby

sinfin.digital