Výzvu Pět vět na podporu České televize podepsalo přes 10 tisíc lidí. Teď je tah na politicích

ČTK, raz

Přes 10.000 podpisů je pod výzvou Pět vět, kterou iniciovali někteří filmaři na podporu České televize (ČT) po inauguračním projevu prezidenta, v němž Miloš Zeman veřejnoprávní televizi kritizoval. Text vyzývá politiky a veřejně činné osobnosti, aby se postavili snahám likvidovat nezávislost nejsilnějšího veřejnoprávního média, jeho autoři ho nyní poslali poslancům. ČTK o tom dnes informoval režisér Jan Svěrák, který jako první veřejně přečetl výzvu před 14 dny přítomným v Rudolfinu před začátkem přímého přenosu předávání Českých lvů.

Podle Svěráka je mezi signatáři výzvy řada veřejně známých osobností, včetně sportovců a poslanců. Jen na slavnostním večeru Českých lvů se pod textem sešlo na 370 podpisů. Nejčastěji text ale podepisovali studenti, živnostníci, učitelé a důchodci, uvedl Svěrák.

4869221:article:true:true:true

Všichni poslanci dostali podle něj výzvu do svých oficiálních e-mailových schránek. „Teď bude záležet na nich. Prezident vyjádřil jasné přání a oni ho teď mají splnit. Dostali k tomu i návod využít výročních zpráv ČT, které nestihla projednat Sněmovna před volbami. Teď mají účelově posloužit k rozpuštění Rady ČT, a umožnit tak dosazení do čela televize veřejné služby vládě podřízeného člověka,“ uvedl Svěrák

sinfin.digital