Skandál kolem Facebooku dál bobtná. Neprávem se možná použila data 2,7 milionu lidí v EU

ČTK

raz

Osobní data až 2,7 milionu uživatelů facebooku z Evropské unie se mohla neoprávněně dostat k firmě Cambridge Analytica, potvrdila Evropské komisi ve čtvrtek večer společnost Facebook. Novinářům to dnes řekl mluvčí komise Christian Wigand s tím, že už nyní je komisi zřejmá potřeba dalších diskusí s firmou o problematice.

„Dopis také vysvětluje kroky, kterými Facebook od té doby reagoval,“ podotkl mluvčí. Na společnost se kvůli skandálu se zneužitím dat celkem až 87 milionů lidí společností Cambridge Analytica minulý týden obrátila komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. Provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová odpověděla ještě před vypršením lhůty, kterou od Jourové dostala.

V dalších diskusích podle Wiganda chce Evropská komise a Jourová probrat s lidmi z Facebooku skutečné zavedení potřebných změn do praxe, také v kontextu nových evropských pravidel pro tuto oblast, která začnou platit v květnu. Komisařka by měla se Sandbergovou hovořit telefonicky už počátkem příštího týdne; Jourová o věci jedná také s úřady EU a unijních členských zemí.

sinfin.digital