Americké ministerstvo začne sledovat vlivné novináře. Na seznamu jich je 290 tisíc

Ondřej Fér

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států chce sledovat stovky tisíc zpravodajských zdrojů po celém světě. Na konci celého projektu by měla být databáze novinářů a blogerů, kteří mají výrazný vliv na vytváření veřejného mínění. Celkem je v plánu monitorovat 290 tisíc jednotlivců. Informoval o tom web Big Law Business.

Ministerstvo v současnosti hledá dodavatele, který pro ně bude více než čtvrt milionu zpravodajských kanálů z celého světa sledovat. Výběrové řízení staví na požadavku přesného pojmenování sentimentu zpráv, jejich zeměpisného rozložení, dosahu a dopadu.

Úřad, jehož důležitost a pravomoci výrazně narostly po útocích na Světové obchodní centrum z roku 2001, se v poslední době začal výrazně zaměřovat na doposud podceňovanou oblast vlivových operací v prostředí internetu. Ve Spojených státech se stále vede dlouhá debata o tom, jak velký byl vliv Ruska na poslední prezidentské volby. Nyní bude tato část agendy týkající se provozu na internetu rozšířená o plošné sledování trendů, které šíří vybraní influenceři.

Rusko útočí na naši jadernou i energetickou infrastrukturu, tvrdí USA. Zavádí nové sankce

sinfin.digital