Lidé, bojte se. Facebook a Google závodí o prvenství ve čtení myšlenek uživatelů

Ondřej Fér

Člověk už nikdy nebude muset nahlas vykřikovat podivnosti jako „OK, Google,“ nebo „Hey, Siri“ a pak doufat, že chytré zařízení správně porozumí vyslovenému přání. Vývoj setů, které budou umět číst lidská přání, aniž by byla vyslovena nahlas, se blíží do finále. Vzhledem k tomu, že jednou z firem, které čtečky myšlenek vyvíjejí, je Facebook, to ale není důvod k velké radosti.

Společnost AlterEgo minulý týden předvedla prototyp headsetu, který dokáže přímo z lidské mysli odečítat myšlenky a přenášet je do chytrých zařízení. Zatím nejde o plnohodnotnou čtečku myšlenek. AlterEgo umí například vytočit telefonní číslo ze seznamu v chytrém telefonu, nic moc dalšího nedokáže. Aspoň zatím. Každopádně je neforemný bílý náhlavní set, který nejvíc ze všeho připomíná tejp, zatím posledním výkřikem vývoje zařízení, která by měla umět propojit lidskou mysl s externí technologií, píše se v New Scientistu.

Až potud je to vlastně krásný příběh, ve kterém hlavní roli hraje lidský důvtip a snaha posouvat hranice lidských možností, schopností a dovedností. Sám Arnav Kapur, muž, který je mozkem vývoje setu AlterEgo, si ale je dobře vědom toho, že možná otevírá pověstnou láhev s džinem. Čtení myšlenek člověka strojem totiž vedle lákavých perspektiv vytváří také množství rizik.

Špionská ponorka na Slapech, očipovaní agenti a čtení myšlenek. Legendární mluvčí BIS vypovídá

sinfin.digital