ANALÝZA: Bledý a vystresovaný Zuckerberg pod tlakem. Facebook brzy bude zralý k porcování

Ondřej Fér

Čtyři hodiny včera američtí zákonodárci grilovali očividně vystresovaného Marka Zuckerberga, šéfa Facebooku. Tlak na něj je nyní obrovský. Obři pokuta od regulátora kvůli nedbalému nakládání s daty uživatelů je to nejmenší, co Facebooku hrozí. Kongresmani totiž včera natvrdo začali mluvit o věcech, které donedávna byly tabu. Například o tom, že by uživatelé Facebooku měli dostávat podíl na zisku z obchodů, které sociální síť díky jejich datům dělá.

Běžela třetí hodina jednání, při kterém členové právního výboru amerického Senátu kladli Marku Zuckerbergovi stále méně příjemné otázky. Slovo si vzal demokratický senátor Brian Schatz a vypálil otázku: „Když říkáte, že uživatelé vlastní svá data, proč nedostávají podíl ze zisků, které díky jejich datům generujete?“

V tu chvíli bylo na Zuckerbergově tváři vidět, že trpí. Schatz totiž otevřel doposud zapovězené dveře. Než položil svůj dotaz, mohl Mark Zuckerberg doufat, že se celý skandál kolem nedbalého nakládání se soukromými daty uživatelů „odbude“ pokutou a nápravou neuspokojivého stavu – anebo aspoň dostatečně přesvědčivým pokusem o ni. Od včerejšího senátního slyšení je jasné, že pokud to tak dopadne, bude mít Facebook a jeho zakladatel obrovskou kliku.

Schatz versus Zuckerberg

Demokratický senátor Brian Schatz je zajímavou postavou americké politiky. Je mu pětačtyřicet, v Senátu zastupuje Havaj. Profiluje se jako silný zastánce větší možnosti lidí přímo ovlivňovat politiku i mimo volební čas. Jeho veřejná vystoupení jsou ostrá jako břitva a diskuze uvnitř Demokratické strany naznačují, že by se docela pohodlně mohl stát uchazečem o prezidentský úřad.

Zuckerberg v Kongresu: Nesu plnou zodpovědnost. Šéf Facebooku se omluvil za kauzu Cambridge Analytica

sinfin.digital