Britové zvažují, že si vytvoří své vlastní „Galileo". Konkurovalo by evropskému navigačnímu systému

ČTK

raz

Británie zvažuje vytvoření satelitního navigačního systému, který by byl konkurentem projektu Evropské unie Galileo. Důvodem je snaha omezit přístup Británie k citlivým bezpečnostním informacím po jejím odchodu z EU. Informuje o tom dnes ekonomický list Financial Times (FT).

Satelitní program Galileo, který má být konkurentem americkému systému GPS, se ukázal být konfliktním bodem mezi Británií a EU, která k Británii přistupuje tak, jako kdyby Londýn již unii opustil. Mluvčí britského ministerstva pro podnikání, energetiku a průmyslovou strategii uvedla, že Británie by chtěla členem programu Galileo zůstat. Pokud bude odříznuta, je připravena reagovat.

Evropská komise začala před brexitem vylučovat Británii a její společnosti z citlivých budoucích prací na Galileu. Britský ministr pro podnikání Greg Clark řekl, že tento krok ohrožuje bezpečnostní spolupráci. Británie vyzvala Evropskou komisi (EK), aby svůj postoj změnila a umožnila britským firmám ucházet se o nabídky na nadcházející kontrakty pro Galileo, dodala mluvčí.

Potíže kolem zákona o brexitu přitápí Mayové pod kotlem. Mohou otevřít cestu novému referendu?

sinfin.digital