Kaufland se inspiroval u Lidlu. Od června zvýší mzdy o šestadvacet procent

ČTK

mst

Obchodní řetězec Kaufland zvýší od června mzdy zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách o 26 procent. Minimální nástupní plat na nejnižší pozici asistenta prodeje na plný úvazek bude činit 24.000 Kč hrubého. V Praze bude minimální výdělek na plný úvazek po zkušební době 26.000 Kč. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Průměrná mzda v Česku loni stoupla o sedm procent na 29.504 korun. Od loňska se tempo růstu platů v tuzemských obchodech výrazně zrychlilo, mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců, některé i vícekrát. Nutí je k tomu nedostatek provozních pracovníků či snaha udržet si ty stávající.

„Chceme být i nadále atraktivním zaměstnavatelem. Nabízíme celou škálu pracovních úvazků od celodenních, osmihodinových, přes různé formy kratších úvazků až po brigádnické dohody. Tuto flexibilitu považujeme za velmi důležitou, zvláště v současné složité situaci na trhu práce,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

V poslední době oznámila navýšení mezd řada řetězců. Diskonty Lidl, které jsou stejně jako Kaufland součástí německé obchodní skupiny Schwarz, zvýšily od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28.000 Kč, v Praze pak na 29.000 korun. Stejným tempem se zvýší platy současných zaměstnanců.

sinfin.digital