Evropská agentura Frontex bude mít do roku 2027 až deset tisíc lidí, tvrdí eurokomisař Oettinger

ČTK

mst

V roce 2027 má mít Evropská agentura pro pobřežní a pohraniční stráž k dispozici personál čítající 10.000 lidí, uvedl dnes v Evropském parlamentu komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Zmínil to při představování budoucího víceletého rozpočtu EU na roky 2021 až 2027, ve kterém Evropská komise navrhla téměř ztrojnásobit prostředky na správu vnější hranice a na migrační a azylovou politiku.

„Musíme vědět, kdo k nám přichází,“ poznamenal v europarlamentu Oettinger. Bulharsko, Řecko, Itálie, Malta, Kypr, ale také Polsko, čelí podle něj stále náročným úkolům, které migrace představuje. Věc se však týká celé unie, upozornil komisař s tím, že pokud je cílem udržet uvnitř EU jednotný prostor volného pohybu osob i zboží, je potřeba podpořit ty státy, které to potřebují.

Evropská agentura pro pobřežní a pohraniční stráž, známá zkráceně jako Frontex, vznikla v roce 2004. V roce 2016 se kvůli vývoji souvisejícímu s migrační krizí výrazně změnila a nyní má k dispozici 1200 lidí. Ochrana vnější hranice je v pravomoci jednotlivých zemí EU, evropská agentura jim může poskytovat pomoc a podporu.

Kvalitní jídlo léči rakovinu i deprese, musíte hodně obětovat a změnit život, říká lékař Jan Šula

sinfin.digital